TERKINI
Bisnes Dalam Negara

Tiada yang ketinggalan dalam arus digital negara

December 31, 2019 10:15 am – Arman Danial

PUTRAJAYA: Kerajaan akan memastikan langkah digital ekonomi negara tidak akan meninggalkan sesiapa pun daripada arus perdana pembangunan yang berasaskan konsep perkhidmatan 3A yang tersedia, ia boleh diakses dan berpatutan, kata Menteri Kewangan Lim Guan Eng.

Memetik laporan Jabatan Perangkaan, Lim berkata ekonomi digital dijangka menyumbang lebih daripada 21% kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2022 berbanding 18.5% pada tahun 2018.

“Seperti yang diumumkan dalam Bajet 2020, kerajaan telah memperuntukkan RM450 juta untuk program e-wallet untuk menggalakkan penggunaan pembayaran digital di kalangan pengguna dan peniaga,” katanya pada majlis penutup Festival Putrajaya LIFT (Literacy in Financial Technology) 2019 di sini. hari ini.

Program e-wallet, yang dijangka memberi manfaat kepada 15 juta orang, menawarkan kredit sebanyak RM30 bagi mereka yang berumur 21 tahun dan ke atas dengan pendapatan kurang dari RM100,000 setahun yang boleh ditebus pada bulan Januari dan Februari.

Untuk merangsang ekonomi digital negara, Lim berkata kerajaan telah melabur RM21.6 bilion dari tahun ini hingga 2023 untuk merealisasikan Pelan Penyelarasan dan Sambungan Negara yang akan memperluaskan akses kepada Internet jalur lebar berkelajuan tinggi dengan kos yang munasabah.

Kerajaan, katanya, menggalakkan perusahaan kecil dan sederhana untuk memodernisasi proses perniagaan mereka dengan inisiatif RM3.7 bilion dalam tempoh lima tahun.

Lim berkata kerajaan juga mempunyai skim jaminan bernilai RM6 bilion untuk menggalakkan automasi, digitalisasi dan penggunaan teknologi Industri 4.0 seperti kecerdasan buatan, analisis data besar dan robotik di kalangan syarikat.

“Ekonomi digital tidak hanya bergantung kepada infrastruktur dan program. Pasaran yang kompetitif juga penting,” katanya.

Lim berkata dasar untuk menangani kuasa monopoli telah berjaya meningkatkan bilangan pengguna jalur lebar 100 Mbps kepada 1.2 juta orang pada akhir tahun 2018 berbanding 155,000 orang sebelum pelaksanaan dasar pada akhir tahun 2017.

Lim berkata pada masa yang sama, orang perlu menyedari jenayah siber yang berleluasa sambil menikmati digitalisasi ekonomi negara dan kemudahan moden.

Memetik laporan CyberSecurity Malaysia, Lim berkata 7,092 kes penipuan digital telah dilaporkan untuk 11 bulan pertama tahun ini, lebih daripada 5,123 kes-kes penipuan digital yang dilaporkan pada 2018.

“Walaupun menyokong digitalisasi ekonomi, kerajaan sentiasa memastikan pembekal perkhidmatan digital dan kewangan memberi perhatian kepada langkah-langkah keselamatan di platform mereka,” katanya.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.