TERKINI
BIZ KEWANGAN

iFAST bina konsortium dengan fintech China untuk Digital Bank

January 5, 2020 11:46 am – Zairi Lee

SINGAPURA (3 Jan): Platform pengurusan kekayaan yang berpusat di Singapura, iFAST Corporation telah mengesahkan tawarannya untuk salah satu lesen perbankan digital yang akan diberikan di Singapura.

iFast mengetuai sebuah konsortium yang terdiri daripada Kumpulan Yillion China dan Kumpulan Hande China yang dimasukkan dalam bida mereka menjelang akhir tahun lepas.

Kumpulan Yillion mengendalikan salah satu daripada empat bank digital di China dan mempunyai Kongres Meituan Dianping di Hong Kong sebagai salah satu pemegang saham utamanya. Sebaliknya, Hande Group digambarkan oleh iFast sebagai syarikat fintech terkemuka di China, yang diasaskan oleh Dr Cao Tong, bekas presiden Webank, bank digital pertama China.

“Dengan memanfaatkan kekuatan dan pengalaman unik setiap ahli konsortium, kami yakin bahawa bank digital yang dipimpin oleh iFAST akan dilengkapi dengan keupayaan teknologi, perbankan digital dan keupayaan pengurusan kekayaan untuk menangani beberapa ketidakcekapan, dan membantu segmen pasaran yang kurang mendapat perkhidmatan dalam industri perbankan Singapura, “kata Lim Chung Chun, pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif iFAST Corp.

Di samping itu, iFast mengumumkan bahawa jumlah asetnya di bawah pengurusan pada 31 Dis 2019 meningkat sebanyak 25% pada tahun lepas untuk menyeberangi markah $ 10 bilion.

“Kami menyifatkan kejayaan ini untuk usaha berterusan kami dalam meningkatkan rangkaian dan kemajuan produk dan perkhidmatan kami. Ini telah membolehkan perniagaan platform kami mencapai pertumbuhan yang mantap meskipun terdapat ketidaktentuan dalam pasaran kewangan Asia pada tahun 2019, “kata Lim.

Dari tahun-tahun awalnya sebagai pengedar unit amanah, iFast telah berkembang menjadi beberapa pasaran baru yang lain dari ibu pejabat Singapura hingga perdagangan ekuiti dan pengagihan bon.

Untuk tiga bulan hingga 30 Sept 2019, iFast melaporkan pendapatan $ 2.46 juta, turun 5.5% y-o-y; Pendapatan dalam tempoh yang sama ialah $ 33.77 juta, naik 7.6% y-o-y.

Selain iFast, beberapa syarikat telah mengesahkan bahawa mereka sedang membida untuk lesen perbankan digital. Mereka termasuk usaha sama Grab-Singtel, sebuah konsortium yang dipimpin oleh Razer. MAS akan mengumumkan yang mana pemenang lesen pada pertengahan tahun ini.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.