TERKINI
BIZ KEWANGAN

Singtel dan Grab bentuk konsortium untuk Digital Bank

January 5, 2020 11:33 am – Zulkiflee Azmee

SINGAPURA (28 Nov): Syarikat telekomunikasi Singapura sedang mengadakan perbincangan dengan beberapa syarikat termasuk Grab Holdings Inc untuk bekerjasama memasuki lesen perbankan digital di negara itu, menurut sumber yang biasa dengan bank digital.

Singtel, Grab dan Great Eastern Holdings, unit insurans Oversea-Chinese Banking Corp, membincangkan pembentukan konsortium berikutan keputusan Singapura untuk membuka perbankan dalam talian kepada firma bukan bank, menurut sumber yang tidak mahu dikenalpasti kerana perbincangan adalah sulit.

Perbincangan itu belum dimuktamadkan dan syarikat-syarikat yang terlibat mungkin memutuskan struktur lain, kata sumber itu lagi.
Jurucakap Singtel berkata, syarikat itu masih “menilai pelbagai pilihan,” sementara seorang jurucakap Grab menunjukkan kepada komen sebelumnya mengenai kepentingan syarikat yang ingin memohon lesen bank digital di Singapura. Kedua-duanya enggan memberi komen mengenai maklumat-maklumat tertentu. Great Eastern juga enggan mengulas.

Pihak Berkuasa Kewangan Singapura melancarkan rancangan tahun ini untuk memberikan sebanyak lima lesen bank digital untuk meningkatkan persaingan dan inovasi dalam industri kewangan negara.

Tawaran akan berakhir menjelang akhir tahun ini, dan Ant Kewangan dan Razer Inc China adalah antara syarikat lain yang mempertimbangkan permohonan itu.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.