TERKINI
KEWANGAN

21 Permohonan untuk Digital Bank di Singapura

January 7, 2020 11:03 am – Zairi Lee

(7 Januari): Singapura menerima 21 permohonan daripada kumpulan yang memohon lesen bank digital negara baru, menurut pengawalselia kewangan negara.

Lesen “telah menarik minat yang kuat dari pelbagai pemohon,” kata Pihak Berkuasa Kewangan Singapura dalam satu kenyataannya pada hari Selasa. Tujuh permohonan adalah untuk lesen bank penuh digital, sementara 14 adalah untuk permit keseluruhan perkhidmatan digital, kata MAS. Ia akan mengumumkan keputusan pada bulan Jun 2020.

Bank pusat berkata pada bulan Jun ia merancang untuk mengeluarkan sebanyak lima lesen bank digital baharu kepada bukan bank untuk mengukuhkan persaingan dalam perkhidmatan kewangan. U.K. dan Hong Kong adalah antara ekonomi utama yang telah mengeluarkan permit serupa, mewujudkan generasi baru pesaing untuk peminjam tradisional.

Permohonan telah matang pada akhir tahun lepas. Kumpulan yang berjaya dijangka memulakan perniagaan menjelang pertengahan tahun 2021.

MAS tidak mendedahkan nama pemohon. Tetapi beberapa firma – termasuk Grab Holdings Inc., Razer Inc. dan Jack Ma’s Ant Financial – telah mengumumkan bahawa mereka telah mengemukakan tawaran dalam beberapa hari kebelakangan ini.

Bank digital penuh memerlukan modal sebanyak S $ 1.5 bilion ($ 1.1 bilion) dan mesti dikawal oleh warga Singapura. Mereka akan dibenarkan menyediakan pelbagai perkhidmatan kewangan serta mengambil deposit daripada pelanggan runcit. MAS merancang untuk menganugerahkan dua lesen tersebut.

Terdapat sehingga tiga tawaran perkhidmatan penuh kewangan digital yang ditawarkan, terhad kepada pelanggan korporat dan memerlukan modal minimum S $ 100 juta. Mereka terbuka kepada pemohon tempatan dan asing.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.