TERKINI
Dalam Negara

JPJ menggunakan konsep digital

January 23, 2020 6:58 pm – Aliff

PUTRAJAYA, 23 Jan (Bernama) – Sistem ujian dan latihan memandu automatik (e-testing) akan dilaksanakan Jun ini selepas ujian berjaya di empat institut memandu di Johor, kata Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Datuk Seri Shaharuddin Khalid.

Melalui sistem e-ujian, beliau berkata penilaian prestasi calon ujian memandu akan dilakukan secara elektronik (automatik) dan hasilnya dihasilkan oleh komputer.

“Pelaksanaannya adalah untuk meningkatkan integriti dan kebolehpercayaan kepada sistem ujian lesen memandu, serta memudahkan rakyat,” katanya dalam satu sidang media selepas menyampaikan mandatnya untuk 2020 kepada kakitangan JPJ di sini hari ini.

Menurut Shaharuddin, pelaksanaan e-ujian merupakan sebahagian daripada usaha mendigitalkan jabatan berikutan sistem pembida dalam talian yang berjaya untuk nombor pendaftaran kenderaan (e-Bidding) yang bermula April tahun lepas untuk membolehkan pemilik kenderaan membuat tawaran untuk nombor pendaftaran tanpa perlu pergi ke Pejabat JPJ.

Melalui JPJeBid, beliau berkata JPJ telah mengumpulkan RM72.8 juta dari 64 siri nombor pendaftaran kenderaan.

Shaharuddin berkata antara tumpuan JPJ tahun ini adalah untuk melaksanakan perkhidmatan Door-to-Door / e-Renewal, dengan cakera dan lesen Kenderaan Bermotor Lesen (MVL) dan lesen memandu dihantar melalui penghantaran pos.

“Projek ini dijangka memberi impak besar kepada komuniti dengan menyediakan satu platform untuk melakukan transaksi dalam talian sahaja,” katanya.

Beliau berkata Sistem Pengurusan Pelajar (SMS) juga sedang dirancang sebagai sistem pengurusan calon utama untuk tujuan latihan dan ujian di institut memandu.

Sistem ini akan bermula dari proses memohon lesen memandu di institut memandu ke pengeluaran lesen melalui penggunaan sistem MySIKAP yang komprehensif, katanya.

Sementara itu, Shaharuddin berkata Puspakom, syarikat pemeriksaan kenderaan komersial tunggal di negara ini, telah dilantik pengutip rasmi untuk pembaharuan MVL komersial.

Beliau berkata Menteri Pengangkutan Anthony Loke Siew Fook bersetuju dengan pelantikan Puspakom di bawah Seksyen 125 Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333), dan Kementerian Kewangan meluluskan pelantikan syarikat itu sebagai agensi kutipan hasil MVL, dengan caj perkhidmatan RM2 yang dicadangkan.

Walau bagaimanapun, beliau berkata pembaharuan MVL hanya melibatkan kenderaan komersil De-Controlled dengan berat beban berat yang dibenarkan (BDM) sebanyak 5,000 kilogram dan lebih rendah, dan tanpa permit.

Shaharuddin berkata Puspakom mesti mematuhi semua prosedur proses pembaharuan MVL, penyimpanan dokumen terkawal dan penyerahan pendapatan kepada kerajaan.

“Semua prasyarat data untuk pembaharuan MVL seperti insurans, maklumat pemeriksaan berkala dan permit harus dihantar ke sistem dalam talian MySIKAP untuk pembaharuan.

“Kami percaya bahawa melalui pelaksanaan ini, ia akan meningkatkan kecekapan sistem penyampaian kerajaan yang melibatkan pembaharuan MVL dengan menyediakan pelbagai saluran untuk memenuhi jangkaan pelanggan yang mahukan perkhidmatan yang pantas dan cekap,” katanya. – Bernama

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.