TERKINI
Undang-Undang

Rosmah tak hadir mahkamah

February 3, 2020 5:56 pm – Zairi Lee

KUALA LUMPUR (3 Feb): Datin Seri Rosmah Mansor tidak hadir pada hari pertama perbicaraan rasuah di Mahkamah Tinggi di sini hari ini kerana sakit leher. Perbicaraannya melibatkan projek solar berjumlah RM1.25 bilion bagi menyediakan bekalan elektrik ke sekolah-sekolah luar bandar di Sarawak.

Laporan berita memetik surat pendakwaan Rosmah, melaporkan Rosmah dikatakan menerima wang daripada Pengarah Urusan Jepak Holdings Sdn Bhd Saidi Abang Samsudin sebagai ganjaran untuk membantu syarikat mendapatkan projek itu untuk membekalkan elektrik kepada 396 sekolah luar bandar di Sarawak.

Hari ini, peguam Rosmah, Datuk Jagjit Singh memberitahu Hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan bahawa Rosmah, bekas isteri Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, tidak dapat menghadiri prosiding mahkamah kerana sakit leher.

Jagjit berkata Rosmah hari ini telah menjalani pemeriksaan kesihatan.

Hari ini, Jagjit, merujuk kepada laporan perubatan Rosmah yang dikeluarkan semalam, berkata Rosmah juga didiagnosis dengan spondylosis serviks, osteoarthritis untuk kedua-dua lutut, serta masalah adrenal kronik.

Jagjit berkata keadaan Rosmah boleh mengancam nyawa.

Jagjit meminta maaf kepada Mohamed Zaini dan meminta penangguhan selama seminggu untuk perbicaraan Rosmah.

Peguam pendakwaan yag diketuai oleh Datuk Seri Gopal Sri Ram membantah permintaan Jagjit. Sri Ram mendakwa permintaan tersebut adalah percubaan minit terakhir Rosmah untuk mengelakkan daripada menghadiri prosiding mahkamah.

Sri Ram berkata: “Kami tidak menerima laporan perubatan ini. Jika dia benar-benar tidak sihat, dia sepatutnya diperiksa minggu lepas. Kita melihat ini sebagai perbuatan yang jahat. “

Sri Ram kemudian mempersoalkan diagnosis Rosmah dalam laporan perubatan itu.

Sri Ram berkata: “Spondylosis serviks, osteoarthritis untuk kedua-dua lutut? Saya juga mengalami masalah itu. “

“Cuba lihat masalahnya ialah (dia) mempunyai kekayaan dan publisiti yang berlebihan. Jika dia telah memaklumkan tentang penyakitnya sebelum ini, saya akan menerimanya. Dia sepatutnya pergi ke hospital kerajaan untuk pemeriksaan, “Sri Ram, yang juga mencadangkan kepada mahkamah untuk membatalkan jaminan Rosmah, berkata.

Mohamed Zaini, selepas mendengar hujah Jagjit dan Sri Ram hari ini, membenarkan penangguhan perbicaraan hari ini dan sesi esok.

Mohamed Zaini berkata perbicaraan akan bermula pada hari Rabu (5 Feb) pada pukul 10 pagi.

Bercakap kepada Jagjit, Mohamed Zaini berkata: “Jika perlu, saya membenarkan pelanggan anda pergi ke mahkamah dengan kerusi roda. Kita juga boleh mengatur penangguhan dari semasa ke semasa, jika dia memerlukan rehat. Walau bagaimanapun, percubaan akan bermula Rabu ini. “

Rosmah menghadapi beberapa tuduhan rasuah. Terdahulu dilaporkan pada 15 Nov 2018, Rosmah didakwa dengan dua pertuduhan meminta RM187.5 juta dan menerima RM1.5 juta melibatkan projek itu.

Pada tahun 2019, dia sekali lagi didakwa menerima RM5 juta yang melibatkan projek yang sama.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Di masa corona virus ini, Anda mengharap bantuan tunai dari kerajaan atau anda mengharapkan supaya anda boleh kembali bekerja ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.