TERKINI
Undang-Undang

Pejabat Rosmah ada di dalam Jabatan Perdana Menteri

February 6, 2020 12:25 am – Zulkiflee Azmee

KUALA LUMPUR (5 Feb): Sebuah pejabat khas ditubuhkan di Jabatan Perdana Menteri semata-mata untuk hal ehwal Datin Seri Rosmah Mansor semasa sembilan tahun suaminya, Datuk Seri Najib Razak, menjadi perdana menteri.

Itulah kali pertama pejabat ditubuhkan untuk isteri perdana menteri, Mahkamah Tinggi diberitahu hari ini.

Ini dijelaskan oleh Huzairi Zainal Abidin, Pengarah Bahagian Pengurusan Sekretariat & Perkhidmatan di pejabat Perdana Menteri, yang merupakan saksi pendakwaan pertama dalam perbicaraan rasuah Rosmah yang melibatkan projek solar di Sarawak yang bermula hari ini.

Dalam kenyataan saksinya, Huzairi, 42, memberitahu mahkamah bahawa Rosmah tidak mempunyai kedudukan rasmi dalam kerajaan tetapi sebagai isteri Perdana Menteri, beliau memainkan peranan khusus dalam kerja kebajikan dan menemani beliau dalam upacara rasmi kerajaan.

Akibatnya, Rosmah diberi bantuan seorang setiausaha sulit atau pegawai khas untuk merancang jadual kerja itu, seperti yang diberikan kepada semua pasangan perdana menteri.

Bagaimanapun, sejurus selepas Najib mengambil jawatan pada April 2009, Huzairi berkata beliau diarahkan oleh Setiausaha Kerajaan ketika itu kepada Perdana Menteri, Tan Sri Ab Aziz Kassim, untuk menubuhkan satu bahagian untuk menguruskan jadual kerja Rosmah, termasuk menghadiri acara kerajaan dengan Perdana Menteri.

“Saya telah diperintahkan untuk menamakan bahagian ini sebagai First Lady of Malaysia (FLOM) walaupun saya tidak ingat siapa yang memberi perintah itu.

“Pada mulanya, pegawai yang ditempatkan di FLOM ialah Datuk Siti Azizah Sheikh Abod, beliau adalah Pegawai Khas PM yang ditugaskan untuk menyelaraskan perkara yang melibatkan Datin Seri Rosmah Mansor sebagai isteri PM.Siti [Siti Azizah] kemudian meminta lebih banyak pegawai di bahagian ini dan dia kemudiannya menjadi ketua bahagian yang bertanggungjawab memberi tugas kepada pegawai itu, “kata Huzairi.

Antara yang bekerja di bahagian itu ialah Datuk Rizal Mansor, katanya. Rizal adalah pembantu Rosmah dan pada asalnya didakwa secara bersama dengannya sehingga tuduhan dikeluarkan oleh pihak pendakwa.

Pada masa itu, bahagian FLOM dimasukkan ke dalam direktori di laman web Pejabat Perdana Menteri.

“Bagaimanapun, ini menjadi isu yang hangat di tengah-tengah kritikan daripada orang ramai sejak sebuah pejabat ditubuhkan khusus untuk Rosmah walaupun dia tidak mempunyai kedudukan di kerajaan, ada juga yang menganggap tajuk FLOM sebagai cadangan untuk Raja Permaisuri Agung,” katanya. .

Perbicaraan yang sepatutnya bermula pada hari Isnin, ditangguhkan selama dua hari kerana faktor kesihatan. Dia memfailkan sijil cuti sakit yang menyebut sakit leher dan sakit belakang, dan dimasukkan ke hospital swasta.

Dalam kenyataan pembukaannya, Timbalan Pendakwa Raya Datuk Seri Gopal Sri Ram berkata pihak pendakwaan akan cuba membuktikan bahawa Rosmah meminta RM6.5 juta dalam sogokan berkaitan dengan projek hibrid solar di Sarawak daripada Saidi Abang Samsudin, yang merupakan pengarah urusan di Jepak Holdings Sdn Bhd.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Di masa corona virus ini, Anda mengharap bantuan tunai dari kerajaan atau anda mengharapkan supaya anda boleh kembali bekerja ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.