TERKINI
BIZ

Syarikat terbesar wayang China masuk di Pavillion

February 7, 2020 9:33 am – Arman Danial

KUALA LUMPUR: Golden Screen Cinemas Sdn Bhd (GSC) hari ini berkata penutupan GSC di Pavilion Kuala Lumpur pada 17 Feb ini.

Ini menandakan penghujung GSC selama lebih 12 tahun di Pavilion sejak pelancarannya sebagai multiplex 13-skrin pada 28 Nov 2007.

GSC adalah unit milik penuh PPB Leisure Holdings Sdn Bhd, yang pada gilirannya dimiliki oleh konglomerat tersenarai PPB Group Bhd.

“Pawagam kami akan beroperasi sepenuhnya sehingga hari perniagaan terakhir kami, iaitu pada 16 Feb, 2020,” kata GSC dalam satu kenyataan semalam.

Berikutan penutupan itu, GSC mencadangkan pelanggannya untuk melawat pawagam-pawagam berdekatannya di Berjaya Times Square, Quill City Mall dan MyTOWN di Cheras.

“Kami ingin mengambil kesempatan ini untuk menyampaikan ucapan terima kasih kepada semua yang telah menyokong GSC Pavilion Kuala Lumpur sejak pembukaannya,” katanya.

Secara berasingan, Pengurus aset (runcit) Trust Trust Investment Trust (REIT), Datuk Joyce Yap memberitahu theedgemarkets.com bahawa ruang yang ditinggalkan oleh GSC akan diambil alih oleh rantaian pawagam Dadi Theater Circuit di China.

Dadi cinema, yang disebut-sebut sebagai rantaian pawagam kedua terbesar di China pada 2019, juga dilaporkan sebagai penyewa utama di Pavilion Bukit Jalil, yang dijadual memulakan operasi pada Mei 2021.

Pavilion REIT naik satu sen kepada RM1.73 semalam, menilai pada RM5.26 bilion. Saham dalam Kumpulan PPB ditutup enam sen atau 0.32% lebih rendah pada RM18.70, dengan permodalan pasaran sebanyak RM26.6 bilion.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Di masa corona virus ini, Anda mengharap bantuan tunai dari kerajaan atau anda mengharapkan supaya anda boleh kembali bekerja ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.