TERKINI
kesihatan

Topeng muka tidak membantu – Koronavirus

February 7, 2020 8:30 pm – Kamal Hafiz

SINGAPURA (Bloomberg): Lupakan topeng muka dan sarung tangan getah. Cara terbaik untuk mengelakkan coronavirus adalah mencuci tangan dengan kerap, menurut penasihat perubatan kepada syarikat penerbangan dunia.

Virus itu tidak dapat bertahan lama di tempat duduk atau lengan tangan, jadi hubungan fizikal dengan orang lain yang membawa risiko jangkitan paling besar dalam penerbangan, kata Dr David Powell, seorang doktor dan penasihat perubatan kepada Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA). Masker (topeng muka) dan sarung tangan sebenarnya lebih teruk kerana ia menyebarkan kuman daripada menghentikan mereka, katanya.

Kerana kebimbangan mengenai skala wabak tersebut, syarikat penerbangan dari United Airlines ke Cathay Pacific telah membatalkan beribu-ribu penerbangan ke China.

Berikut adalah transkrip yang diedit dari temu bual dengan Dr Powell. Iata mewakili kira-kira 290 syarikat penerbangan dan lebih daripada 80 peratus daripada trafik udara global.

Q: Adakah terdapat risiko menjadi tercemar dengan virus di pesawat?

J: Risiko jangkitan virus serius pada pesawat adalah rendah. Bekalan udara ke pesawat moden sangat berbeza dari teater filem atau bangunan pejabat. Udara adalah gabungan udara segar dan udara yang berulang, campuran kedua-duanya. Udara yang diulangi melalui penapis jenis yang sama yang kami gunakan dalam teater operasi pembedahan. Air yang dibekalkan dijamin 99.97 peratus (atau lebih baik) tanpa virus dan zarah lain. Jadi risiko, jika ada, tidak datang dari udara yang dibekalkan. Ia datang dari orang lain.

Q: Apakah peluang mendapatkan virus dengan menyentuh tempat duduk, tempat letak tangan atau mana-mana objek di atas kapal terbang?

A: Virus dan mikro lain suka hidup di permukaan hidup seperti kita. Hanya berjabat tangan dengan seseorang akan menjadi risiko yang lebih besar oleh beberapa permukaan kering yang tidak mempunyai bahan biologi di atasnya.

Ketahanan virus pada permukaan tidak begitu baik, oleh itu ia percaya bahawa pembersihan biasa, dan pembersihan tambahan sekiranya seseorang dijumpai berjangkit, adalah prosedur yang sesuai.

Adakah orang akan berhenti menggunakan pesawat?

Saya akan menjawab dengan bertanya: Adakah saya akan berhenti menonton wayang, atau permainan sukan, atau konsert atau persidangan? Saya tidak fikir begitu.

Q: Apa yang penting jika anda berada di atas kapal terbang untuk memastikan anda tidak dijangkiti?

A: Kebersihan tangan – kerana bertentangan dengan apa yang orang fikir, tangan adalah cara yang virus ini tersebar dengan berkesan. Di bahagian atas senarai adalah mencuci tangan yang kerap, tangan membersihkan, atau kedua-duanya. Elakkan menyentuh muka anda. Sekiranya batuk atau bersin, penting untuk menutup muka anda dengan lengan. Lebih baik lagi, tisu akan dilupuskan dengan berhati-hati, dan kemudian membersihkan tangan selepas itu. Mencuci tangan dan mengeringkannya adalah prosedur terbaik. Apabila itu tidak mudah dilakukan, sanitiser berasaskan alkohol adalah yang terbaik kedua.

Q: Adakah memakai topeng dan sarung tangan membantu mencegah jangkitan?

A: Pertama sekali, topeng. Terdapat bukti manfaat yang sangat terhad, jika ada, dalam keadaan kasual. Topeng berguna untuk mereka yang tidak sihat untuk melindungi orang lain daripada mereka.

Tetapi memakai topeng sepanjang masa akan menjadi tidak berkesan. Ia akan membolehkan virus disebarkan di sekitarnya, melalui itu dan lebih buruk lagi, jika ia menjadi lembap, ia akan menggalakkan pertumbuhan virus dan bakteria.

Sarung tangan mungkin lebih teruk lagi kerana orang memakai sarung tangan dan kemudian menyentuh segala yang mereka akan sentuh dengan tangan mereka.

Jadi ia menjadi cara lain untuk memindahkan mikroorganisma. Dan di dalam sarung tangan, tangan anda menjadi panas dan berpeluh, yang merupakan persekitaran yang sangat baik untuk tumbuh-tumbuhan mikro.

Q: Adakah menyekat sempadan jawapan kepada penyebaran virus itu?

A: Satu perkara yang berubah di dunia adalah kebolehan untuk jangkitan untuk bergerak dengan cepat dari satu lokasi ke lokasi lain dan benar bahawa penerbangan adalah sebahagian daripada itu.

Pada masa yang sama, penerbangan adalah penting untuk menangani wabak seperti ini. Dan inilah sebabnya kami mempunyai kerjasama dengan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan Iata yang sudah ada selama beberapa tahun.

Jika negara hanya ditutup semasa wabak penyakit, seperti yang berlaku di Afrika Barat dengan Ebola, itu boleh membuat keadaan menjadi lebih teruk. Semasa wabak itu, negara bergelut, WHO tidak dapat mendapatkan orang mereka, mereka tidak dapat mendapatkan sampel biologi.

Kesan ekonomi yang dimatikan membuat keadaan menjadi lebih teruk. Larangan perjalanan am boleh memburukkan lagi keadaan. Ia boleh menggalakkan orang ramai melakukan perjalanan secara rahsia, yang bermaksud anda kehilangan kawalannya.

S: Bilakah kita boleh mengatakan dengan selamat bahawa yang terburuk mungkin berakhir?

J: Bilangan kes terus meningkat sekitar 16 peratus hingga 20 peratus setiap hari. Sehingga kita sampai ke titik di mana nombor-nombor tersebut merosot, kita tidak boleh mengatakan ia akan pulih. – Bloomberg

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.