TERKINI
Undang-Undang

Penulis “ TMJ – Bodoh Sombong Yang Tak Boleh Di Ajar” dipanggil polis

February 9, 2020 10:03 pm – Aliff

JOHOR BARU, 9 Feb – Ahli politik bebas, Datuk Mohd Tamrin Abdul Ghafar dijangka memberi kenyataannya kepada polis di Kuala Lumpur esok atas satu artikel yang diposkannya minggu lalu yang didakwa telah menghina Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Ibrahim.

Anak lelaki bekas bekas timbalan perdana menteri Tun Abdul Ghafar Baba yang berusia 72 tahun itu dijadual bertemu dengan penyiasat dari jabatan jenayah komersil di Bukit Aman pada pukul 11 ​​pagi.

“Ya, saya telah dipanggil oleh polis untuk memberi kenyataan mengenai blog saya pada minggu lalu yang menyentuh istana diraja Johor,” katanya kepada Malays Mail ketika dihubungi hari ini.

Mohd Tamrin merujuk kepada pos blognya yang bertajuk “TMJ – Bodoh Sombong Yang Tak Boleh Di Ajar” (TMJ – keangkuhan Foolish yang tidak boleh diajar) yang menyentuh terutamanya pada Putera Johor yang terkenal dengan nama awal TMJ dan negeri keluarga diraja.

Malay Mail memahami Mohd Tamrin dipanggil berikutan beberapa laporan polis yang difailkan oleh wakil-wakil pertubuhan bukan kerajaan Melayu yang mendakwa artikel itu mempersoalkan peranan institusi diraja Malaysia.

Inilah kali kedua yang dipanggil untuk memberikan kenyataannya kepada polis atas komennya yang dikatakan menghina monarki Malaysia.

Pada Januari tahun lepas, bekas perunding Barisan Nasional Batu Berendam dan bekas ahli PAS dipanggil untuk memberi kenyataan kepada polis selepas dia menyiarkan artikel dalam bahasa Melayu berjudul “Antara Raja Edward VIII dan Raja Muhammad V” (Antara Raja Edward VIII dan Raja Muhammad V), mendesak Yang di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V untuk memperjelas laporan berita perkahwinannya dengan bekas Miss Moscow Oksana Voevodina dari Rusia

Mohd Tamrin berkata penjelasan itu adalah kepentingan nasional, kerana ia berkenaan raja Malaysia.

Artikel-artikel tersebut menggambarkan persamaan antara keadaan Sultan dan bekas raja Inggris Raja Edward VIII, yang melangkah turun takhta kerana perkahwinannya dengan pelakon Amerika Wallis Simpson.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Di masa corona virus ini, Anda mengharap bantuan tunai dari kerajaan atau anda mengharapkan supaya anda boleh kembali bekerja ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.