TERKINI
Politik

Sokongan ahli Parlimen menentukan jawatan PM

February 9, 2020 11:43 pm – Kamal Hafiz

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mesti menepati janji untuk menyerahkan kepimpinan negara kepada presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim walaupun keputusan akhirnya terletak pada Dewan Rakyat, kata Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

“Ya, janji adalah janji. Itulah yang ada dalam Perlembagaan (Persekutuan).

“Perdana Menteri wajib mendapat majoriti sokongan (di Dewan Rakyat),” kata Timbalan Perdana Menteri selepas menghadiri program Tahun Baru Cina yang dianjurkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan Persatuan Muslim Cina Malaysia pada Ahad (Feb 9).

Dia diminta memberi komen mengenai kenyataan Dr Mahathir bahawa janji peralihan kepimpinan kekal tetapi seorang perdana menteri mesti mendapat sokongan majoriti di Parlimen.

“Walaupun saya mahu menunaikan janji itu, saya hanya boleh jadi PM jika saya mempunyai sokongan majoriti di Parlimen.

“Tetapi jika majoriti Dewan Rakyat menolak saya, saya akan jatuh, proses demokrasi itu. Anggota Parlimen memegang kuasa untuk membuat keputusan.

“Kalau saya tidak mempunyai sokongan majoriti, saya tidak boleh menjadi Perdana Menteri,” katanya dalam wawancara dengan Malaya Post malam Sabtu (8 Feb).

Sebelum PRU14, pemimpin Pakatan Harapan dari Parti Pribumi Bersatu Malaysia, PKR, DAP dan Parti Amanah Negara bersetuju bahawa Anwar, yang merupakan Ahli Parlimen Port Dickson, akan menjadi perdana menteri kelapan, menggantikan Dr Mahathir, sekiranya kemenangan gabungan itu.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Di masa corona virus ini, Anda mengharap bantuan tunai dari kerajaan atau anda mengharapkan supaya anda boleh kembali bekerja ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.