TERKINI
Bisnes Luar Negara

Bilionaire Australia kelahiran Malaysia bina kota futuristik

February 11, 2020 12:21 pm – Kamal Hafiz

KUALA LUMPUR: Perjalanan dari Negri Sembilan ke Queensland, Australia, boleh mengambil masa sehari jika anda melakukan perjalanan dengan kapal terbang, tetapi untuk Maha Sinnathamby (foto), ia telah mengambil masa seumur hidup.

Millionaire itu dilahirkan di kampung Rantau 80 tahun yang lalu dan tidak pernah bermimpi bahawa dia akan menjadi salah seorang lelaki terkaya di Australia, apalagi pengasas salah satu bandar terancang yang paling berjaya di dunia.

Tetapi sekarang, 28 tahun selepas membeli sebidang tanah seluas 2,860 hektar yang sebelum ini telah dikatakan tidak bernilai, Sinnathamby memegang kunci kepada pembangunan A $ 88bilion yang merupakan rumah kepada 43,000 penduduk – jauh dari pondok ladang getah dengan rendah hati di mana dia telah dilahirkan.

Metropolitan yang berkembang pesat di Greater Springfield di salah satu koridor pertumbuhan yang paling pesat berkembang Australia, 25km dari Brisbane, adalah bandar terancang terbesar di negara itu selepas ibu negara, Canberra.

Di mana orang lain melihat pokok dan bukit, Sinnathamby melihat potensi. Dibesarkan dengan kepercayaan bahawa pendidikan adalah manifestasi kesempurnaan yang sudah ada di dalam manusia, dia membayangkan sebuah bandar yang meletakkan pembelajaran di hati dan pada 1992 membeli tanah itu dan menetapkannya untuk memajukan kawasan itu.

“Saya dilahirkan di Malaysia selepas dilanda perang dan dibesarkan dalam kemiskinan di sebuah kampung kecil tanpa elektrik dan air yang sangat terhad. Saya belajar di bawah lampu minyak dan saya bukan pelajar yang berbakat secara semula jadi, “katanya kepada Bernama dari Brisbane.

“Tetapi saya tahu pendidikan itu adalah matawang masa depan. Pendidikan adalah satu-satunya mata wang yang boleh digunakan di mana saja di dunia. Pendidikan adalah satu-satunya mata wang yang tidak boleh dicuri daripada pemiliknya dan kegagalan pendidikan adalah kejatuhan sebuah negara, “kata Sinnathamby.

“Bagi saya, pendidikan adalah jiwa Kota Springfield dan, sebagai sebuah bandar pembelajaran, pelajar kini membentuk 44.6% daripada penduduk kita – kira-kira 15,000 pelajar di 11 buah sekolah, universiti dan kolej dengan penduduk kini berjumlah 43,000.”

Greater Springfield, bagaimanapun, lebih daripada sebuah sekolah di dalam suatu daerah. Ia juga merupakan bandar masa depan, yang diiktiraf sebagai projek kepentingan negara, dan dianugerahkan Anugerah FIABCI Prix D’Excellence untuk Komuniti Yang Dirancang Terbaik di Dunia.

Sekarang buat pertama kalinya, Sinnathamby dan rakan perniagaannya, Bob Sharpless, sedang mencari rakan kongsi, atau konsortium rakan kongsi, yang berkomitmen untuk bekerja dengan syarikat mereka, Springfield City Group, untuk memantau pertumbuhan ekonomi kota dan membina kemudahan yang lebih besar untuk rakyatnya dan kota itu.

“Ini adalah undangan bagi pasaran untuk terlibat dalam satu projek yang unik, yang diiktiraf oleh bekas Perdana Menteri Malcolm Turnbull sebagai pembangunan negara,” kata Sinnathamby.

“Asas sudah ada, A $ 8bilion lebuh raya dan sambungan kereta api dibina dan terdapat 11 buah sekolah, universiti dan hospital – kerja keras telah dilakukan.

“Kami sedang mencari rakan kongsi, yang ingin bekerjasama dengan kami untuk merealisasikan visi kami untuk membina kota yang paling futuristik di Australia, dibina di atas paksi kesihatan, pendidikan dan teknologi, dengan aspirasi untuk satu pekerjaan untuk setiap tiga penduduk. “

Perundangan untuk membenarkan kelulusan perancangan untuk bandar telah diluluskan sebulat suara oleh Parlimen Queensland pada tahun 1997, yang bermaksud sebagai tambahan kepada penduduk masa depan lebih daripada 136,000 penduduk, Greater Springfield juga menjadi rumah kepada 2,855,600 meter persegi di masa depan. Sebagai perbandingan, jumlah ruang komersial persendirian di pusat Singapura hanya bersamaan dengan 3,625,237 meter persegi.

“Potensi Greater Springfield sangat luar biasa,” tambah Sinnathamby.

Direka di sekitar pelan induk terperinci, berlatarbelakangkan prinsip kesihatan, pendidikan dan teknologi, kota itu sudah termasuk kawasan kesihatan seluas 52 hektar, yang direka oleh Sekolah Perubatan Harvard, dan dibangunkan oleh hospital Mater dengan kelulusan sebanyak 1,200 katil. – Bernama

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.