TERKINI
Undang-Undang

Rosmah sangat berpengaruh ke atas Najib

February 13, 2020 8:04 pm – Aliff

KUALA LUMPUR, 13 Feb – Datin Seri Rosmah Mansor sangat berpengaruh, sehingga dapat mempengaruhi tindakan suaminya Datuk Seri Najib Razak dalam kapasitinya sebagai perdana menteri, Mahkamah Tinggi mendengar hari ini.

Mengesahkan sebagai saksi keenam menentang Rosmah dalam perbicaraan kontraknya, bekas Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan (MOE), Tan Sri Madinah Mohamad berkata beliau terpaksa mengambil serius permintaan Rosmah apabila beliau diberitahh untuk meneliti Jepak Holding Sdn Bhd permohonan projek hibrid solar semasa acara Permata Nasional pada Jun 2016.

Madinah menjelaskan bahawa permintaan Rosmah telah mewujudkan “rasa tergesa-gesa” dan gagal untuk mematuhi dengan permintaan itu boleh mengakibatkan dia dihukum oleh Perdana Menteri ketika itu.

“Saya merasakan begitu kerana Datin Seri Rosmah adalah isteri Perdana Menteri. Kesan saya pada masa itu, Datin Seri Rosmah adalah individu yang berpengaruh yang mampu mempengaruhi tindakan Datuk Seri Najib Razak.

“Sekiranya saya tidak mengambil permohonan [Jepak] secara serius, Datin Seri Rosmah boleh mengadu kepada Datuk Seri Najib Razak tentang tindakan saya.

“Selain itu, suami [Rosmah] adalah perdana menteri yang telah mengeluarkan perintah untuk melaksanakan projek hibrid solar Jepak untuk menggantikan projek diesel genset.

“Sebagai seorang penjawat awam, apa-apa nasihat daripada perdana menteri adalah perkara yang serius kecuali untuk situasi tertentu yang tidak membenarkan tindakan diambil,” katanya.

Madinah juga memberi keterangan bahawa dia ditekan oleh eksekutif Jepak, Rayyan Radzwill Abdullah dan bekas pembantu Rosmah, Datuk Seri Rizal Mansor untuk mempercepatkan perkara berkaitan dengan projek hibrid solar.

“Datuk Rizal Mansor tidak pernah menghubungi saya untuk apa-apa perkara yang berkaitan dengan Kementerian Pendidikan atau apa-apa perkara lain sebelum itu. Dia hanya mula menghubungi saya mengenai projek hibrid solar Jepak.

“Apabila Datuk Rizal Mansor memanggil saya, meminta kemajuan permohonan projek hibrid solar [Jepak], saya lebih memperhatikan minat dan kepentingan Datin Seri Rosmah Mansor dalam projek itu,” katanya.

Rizal juga sepatutnya menyuarakan kebimbangan “PM” Najib dan “ma’am” Rosmah mengenai mengapa kelewatan Kementerian Pendidikan untuk meluluskan perjanjian rundingan langsung projek itu kepada Kementerian Kewangan, kata Madinah.

“Datuk Rizal Mansor telah meminta saya untuk meluluskan permohonan itu dan menggunakan kata-kata seperti ‘bos akan tahu apa yang perlu dilakukan’.

“Saya tahu ‘boss’ merujuk kepada Datuk Seri Najib Razak, ” katanya.

Najib juga merupakan menteri kewangan ketika itu.

Rosmah sedang menghadapi perbicaraan atas dakwaan beliau menuntut RM187.5 juta dalam rasuah dan menerima rasuah berjumlah RM6.5 juta dari Saidi sebagai pertukaran untuk membantu Jepak memperoleh projek RM1.25 bilion itu.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Di masa corona virus ini, Anda mengharap bantuan tunai dari kerajaan atau anda mengharapkan supaya anda boleh kembali bekerja ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.