TERKINI
BIZ KEWANGAN

Golongan ‘influencer’ sederhana pengikut penting dalam pemasaran terkini

February 21, 2020 5:08 pm – Arman Danial

Pertumbuhan media sosial yang luar biasa dan kemunculan platform media sosial telah membawa peluang baru untuk sebarang jenama perkhidmatan mahupun produk untuk berinteraksi dengan pelanggan. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, pembangunan jenama yang berpengaruh sangat penting dengan lebih banyak belanjawan untuk meningkatkan jenama untuk membantu syarikat-syarikat mendapatkan lebih banyak keuntungan di dalam e-dagang yang semakin berkembang.

Oleh itu, ia adalah saluran yang berkesan untuk membina kesedaran dan kesetiaan jenama? Kenapa jenama-jenama produk ataupun servis ini membelanjakan wang dalam pemasaran mereka untuk mendapatkan ‘influencer’ ini?

Terdapat banyak sebab di sebalik fenomena ini. Menurut platform mikro-influencer yang terkemuka, KOMACI Network, pemasaran influencer telah menjadi elemen penting dalam kebanyakan strategi pemasaran digital dengan jenama yang mahukan kandungan digital mereka lebih ‘bersemangat’ dan cepat berkembang luas untuk membantu membina kesedaran jenama.

“Kepentingan dalam pemasaran influencer bukanlah sesuatu yang baru kerana pengguna menghabiskan lebih banyak masa untuk menyaring media sosial untuk berita, tip dan ulasan produk, jenama-jenama yang ada dalam pasaran, e-dagang dan juga B2B, telah merasakan keperluan untuk masuk ke dalam permainan pemasaran influencers untuk menghasilkan kesedaran yang lebih tinggi untuk produk dan perkhidmatan mereka, “kata Ben Wong, Ketua Pegawai Eksekutif KOMACI.

Di Asia, pemasaran influencer telah meningkat 133% sejak 2018. Menurut Mediakix, ia dijangka berkembang menjadi AS $ 5 Bilion hingga AS $ 10 Bilion di pasaran menjelang 2020 di seluruh dunia. Jelas, pelaburan dalam pemasaran influencer sangat pantas.

KOMACI, yang baru didirikan pada Disember tahun lalu, bertujuan untuk memecahkan halangan kepada penglibatan mikro influencer dengan membolehkan jenama dan pemasaran mendapatkan akses langsung kepada lebih 4,000 peminat mikro influencer tempatan.

Ia adalah platform permintaan dan bekalan yang didorong oleh data, yang disokong oleh sistem yang dibangunkan dengan canggih yang dikaitkan dengan hub analisis data, dan dilengkapi dengan alat terbaik untuk menyambungkan jenama dengan pengaruh yang tepat. ACE Holdings Berhad, konglomerat pelaburan pelbagai bidang, juga telah melabur dalam KOMACI.

Pada 2020, KOMACI menjangkakan lebih banyak jenama untuk melibatkan pemasaran yang berpengaruh secara jangka masa panjang, bergerak dari platform tunggal, ad-hoc, untuk menjana kandungan berkualiti tinggi dan membina hubungan jangka panjang.

Wong juga menekankan bahawa ‘mikro-influencer‘ akan menjadi sautu yang penting kerana mereka dapat memberikan kadar penglibatan yang lebih kuat dan memberikan pulangan pelaburan yang lebih baik (ROI).

Influencer yang bukan artis popular biasanya mempunyai pangkalan peminat yang lebih kecil antara 1,000 hingga 50,000 pengikut, tetapi, dianggap lebih kredibel kerana mereka mampu menghasilkan lebih banyak kandungan yang sahih dan tepat untuk selera follower mereka.

Menurut laporan yang disiarkan oleh Statista & Mediakix, lebih daripada 45% daripada pengikut influencer sederhana ini berkata mereka mencuba sesuatu yang disyorkan oleh influencer kegemaran mereka; Lebih lanjut, 26.9% berkata mereka sebenarnya membuat pembelian selepas melihat iklan.

“Kami telah bercakap dengan pelbagai jenama produk dan servis, salah satu cabaran utama dalam pemasaran influencer ialah mencari pengaruh yang tepat yang mempunyai penonton yang sudah terlibat dengan profilnya dalam topik yang sama dan mampu menyampaikan cerita dengan berkesan. Faktanya, banyak jenama kini beralih untuk bekerja dengan influencer sederhana pengikut ini untuk memacu lebih banyak pendedahan media sosial, meningkatkan penglibatan jenama dan menjual dengan kuantiti lebih banyak, “jelas Wong.

“Jenama dan pemasaran telah memilih untuk bekerja dengan mikro-influencer, menggunakannya bukan hanya sebagai alat pemasaran, tetapi juga untuk mendapatkan pandangan yang lebih baik tentang keperluan pengguna yang seterusnya membantu mereka membina hubungan lebih dekat dengan pengguna sasaran. Itulah nilai sebenar influencer ini, “kata Wong.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.