TERKINI
Politik

Bagaimana Tun M ‘digulingkan’

March 2, 2020 12:22 pm – Aiman Shahar

KUALA LUMPUR, 2 Mac – Seorang bekas pegawai di Pejabat Perdana Menteri telah menyediakan versi peristiwa yang membawa kepada peletakan jawatan Tun Dr Mahathir Mohamad dan kejatuhan kerajaan Pakatan Harapan.

Di Facebooknya, Adam berkata plot itu bermula dengan bersungguh-sungguh pada Ahad lalu yang berlaku pada 23 Februari, selepas apa yang dilihat sebagai mesyuarat majlis presiden PH yang tidak dapat dipenuhi pada Jumaat sebelumnya.

“Kartel ‘Azmin bertemu di Sheraton sementara Bersatu mengadakan mesyuarat majlis tertinggi. Dalam pertemuan itu, Tun enggan menerima Umno (en bloc) sebagai komponen. Tun tidak mahu Zahid, Azeez dan semua yang sedang dibicarakan dibawa masuk.

“Adakah awak gila? Kami berjuang dengan gigih. Ada yang akan meringkuk di penjara dan anda mahu menerima mereka kembali dan mengambil alih kerajaan? Secara prinsip, Tun menolaknya. Mengambil beberapa ahli parlimen UMNO adalah baik, tetapi bukan seluruh parti, “katanya.

Ada di majlis tertinggi Bersatu yang menyokong kedudukan Dr Mahathir dan beliau memberitahu yang lain supaya tidak mendesaknya untuk tidak meninggalkan prinsipnya, kata Adam ketika menyampaikan ucapan Setiausaha politik bekas PM Zahid Mat Arip sebagai orang yang mendesak Dr Mahathir, ia adalah paling sukar.

Dr Mahathir sebelum ini mendedahkan bahawa ia adalah kerja setiausaha politiknya yang memimpin beliau untuk mempercayai bahawa Datuk Seri Anwar Ibrahim akan menuntut untuk menjadi timbalan perdana menteri, menyalakan api ketisefahaman dan seluruh kebencian.

Ketika Dr Mahathir kekal tidak yakin, Tan Sri Muhyiddin Yassin pergi ke rumah Tun Mahathir dengan Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, pengerusi GSP Datuk Patinggi Abang Abdul Rahman Johari Openg dan bekas Timbalan Presiden PKR Datuk Seri Azmin Ali, antara lain.

Adam menegaskan bahawa Ahmad Zahid juga membuat tuntutan Dr Mahathir, termasuk untuk peranan Kabinet kanan dan seluruh partinya untuk diterima bukannya sedikit demi sedikit. Beliau juga menuntut Dr Mahathir membuat keputusan di situ juga, bukan kemudian.

“Malam itu, Sheraton Move mengambil tempat. [Datuk Seri Tengku Adnan Mansor] datang seolah-olah dia seorang menteri, semua orang yang berkumpul malam itu bercita-cita memetik kementerian ini atau itu, “tulis Adam.

Dari sana, perkara-perkara berjalan dengan cepat. Pada hari Isnin, pemimpin PH bergegas untuk berjumpa Dr Mahathir di pejabatnya tetapi dia tidak berada di dalam rumah ketika mereka sedang mengetuk. Apabila mereka akhirnya menemuinya, mereka menuduh Dr Mahathir adalah pembelot dalam kisah ini, kata Adam.

Walaupun mereka diyakinkan sebaliknya, ia terlalu lewat kerana Dr Mahathir telah mengemukakan peletakan jawatannya sebagai perdana menteri dan ini diterima oleh Yang di-Pertuan Agong.

Adam terus menegaskan bahawa Dr Mahathir meletak jawatan sebagai PM kerana dia tidak mahu memimpin gabungan yang kemudiannya menjadi Perikatan Nasional, yang mana dia tahu pentadbiran PH akan runtuh akhirnya ia tetap berlaku.

Beliau juga menegaskan bahawa Dr Mahathir tidak dapat menghadiri mesyuarat majlis presiden PH pada malam itu kerana dia tidak mempunyai kedudukan untuk berbuat demikian dengan Bersatu sudah keluar dari gabungan itu.

“Untuk PH, mereka mungkin fikir Tun tidak ikhlas kerana tidak pergi. Jadi mereka menamakan Anwar sebagai PM, “katanya.

Acara pergerakan yang akhirnya menghalang Dr Mahathir daripada menunjukkan sokongan majoritinya kepada Agong kerana dia tidak lagi dapat mengira 92 ahli parlimen PH di kemnya.

Beliau juga cuba mengadakan sidang khas parlimen untuk menyelesaikan kebuntuan hari ini tetapi Speaker menolak, kata Adam.

Selebihnya propaganda dimainkan dalam pandangan awam, yang memuncak dan Muhyddin yang diangkat sebagai perdana menteri kelapan semalam.

“Bahagian paling menyedihkan ialah Tun M yang kehilangan kepercayaan rakyat termasuk ahli parlimen yang difikirkannya kawan. Sebab itulah dia berkata bahawa dia dikhianati. Ya. Pengkhianatan paling buruk, “katanya.

Butiran versi Adam mengagumkan dengan apa yang dikatakan oleh Dr Mahathir dan pemimpin PH di khalayak ramai tetapi ditafsirkan secara berbeza pada masa itu kerana kekurangan konteks tambahan ini.

Dr Mahathir mendedahkan perkara ini semasa sidang akhbar terakhirnya sebagai perdana menteri sementara Khamis lepas, selepas mengumumkan Pakej Rangsangan Ekonomi 2020.

Selepas satu minggu ketidakpastian dan tipu daya politik, Muhyiddin muncul sebagai pemenang yang tidak dijangka pada awalnya dianggap sebagai perjuangan kuasa antara Dr Mahathir dan presiden PKR Anwar.

Muhyiddin bersumpah sebagai perdana menteri kelapan semalam tetapi jawatannya masih belum selamat. PH merancang untuk menguji tahap sokongannya melalui gerakan tidak percaya pada peluang awal di Parlimen.

Ikrar juga terus beralih sebagai beberapa ahli parlimen yang mengisytiharkan sokongan kepada Muhyiddin dan Dr Mahathir, ini terus mengubah kedudukan mereka, menjadikannya sukar untuk menentukan siapa yang mempunyai sokongan yang mereka sebut sebagai undi terbuka.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.