TERKINI
Undang-Undang

Muafakat Nasional tidak akan ganggu proses mahkamah – Anuar Musa

March 2, 2020 10:22 am – Arman Danial

KUALA LUMPUR (Bernama) Kerajaan campuran Muafakat Nasional yang baru dibentuk tidak harus campur tangan dalam hal ehwal pengadilan, seperti cuba menggugurkan kes berprofil tinggi yang melibatkan anggota parti mereka, kata Setiausaha Agung Umno, Tan Sri Annuar Musa.

Menggesa semua pihak untuk menghormati konsep pemisahan kuasa antara eksekutif, badan perundangan dan badan kehakiman, beliau berkata tidak ada yang sepatutnya cuba mencampurkan sistem perundangan dengan kepentingan politik.

“Walaupun pemerintah telah berubah, sistem perundangan berfungsi seperti biasa … oleh itu cawangan eksekutif harus tidak diganggu … jika kita menghormati konsep ini tidak akan ada bimbang.

“Sekiranya kita campur tangan dengan mengeluarkan kes-kes yang dituduh, rakyat akan mengatakan bahawa kerajaan tidak menghormati undang-undang dan badan kehakiman tidak bebas, jadi, jangan marah konsep itu,” katanya pada hari Ahad (1 Mac).

Bagaimanapun, Annuar berkata kes-kes yang bermotivasi politik di mana para pemimpin dibawa ke mahkamah tanpa bukti kukuh harus dihentikan.

Beliau berkata pada masa yang sama ia terpulang kepada Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin sama ada untuk melantik mereka ke Kabinetnya berdasarkan pertimbangannya.

“Sama ada dilantik atau tidak, janganlah kita menilai kerana seseorang tidak bersalah sehingga terbukti bersalah … Saya yakin Perdana Menteri akan menggunakan kebijaksanaan dan pengalaman politiknya untuk memilih barisan Kabinetnya,” katanya.

Annuar juga berkata kerajaan Muafakat Nasional tidak mempunyai tempat untuk kaum chauvinis perkauman yang hanya ingin memperjuangkan kepentingan kumpulan mereka sendiri.

“Walaupun gabungan ini didominasi oleh orang Melayu, kita tidak harus menjaga kesejahteraan hanya satu kaum … Kabinet hanya untuk mereka yang menghargai kepelbagaian dan peranan bersama.

“Saya yakin Perdana Menteri akan mempunyai barisan pelbagai kaum di kabinetnya. Insya-Allah Muhyiddin tidak akan memilih orang yang bersifat perkauman atau cauvinistik,” katanya.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.