TERKINI
Undang-Undang

Zahid tangguh perbicaraan untuk bentuk Kabinet baru

March 2, 2020 11:02 am – Kamal Hafiz

KUALA LUMPUR, 2 Mac – Presiden Umno dan bekas timbalan perdana menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi tidak akan meneruskan perbicaraan hari ini kerana beliau akan terlibat dalam rundingan untuk membentuk Kabinet baru di bawah Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Peguam Zahid, Hamidi Mohd Noh pagi ini meminta Mahkamah Tinggi menangguhkan perbicaraan hari ini.

“Kami ingin meminta penangguhan singkat hari ini, sebab alasan mengapa klien kami diperlukan di tempat lain yang sangat mendesak. Pelanggan terlibat dalam rundingan dalam membentuk Kabinet, jadi dengan itu, kami meminta hari ini untuk ditangguhkan, “katanya kepada mahkamah.

Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya Datuk Raja Rozela Raja Toran yang mendakwa pendakwaan telah siap dibicarakan hari ini dengan lima orang saksi yang bersedia menjadi saksi di mahkamah hari ini, bertanya jika peguam Zahid mungkin lebih spesifik dalam permohonan penangguhannya, seperti apa rundingan itu kira dan di mana Zahid diperlukan.

Peguam pertahanan utama Zahid, Hisyam Teh Poh Teik kemudian menjelaskan bahawa kliennya akan mengadakan perbincangan dengan Muhyiddin mengenai pembentukan Kabinet baru.

“Petunjuk saya, orang yang dituduh akan berhubung dengan perdana menteri berkenaan dengan pembentukan Kabinet untuk hari ini. Oleh itu atas dasar ini, kami meminta mahkamah untuk memberikan penangguhan prosiding pagi ini, “kata Hisyam kepada mahkamah, sambil menambah bahawa” kehadiran Zahid “diperlukan untuk perbincangan Kabinet baru.

Pendakwa Raja Rozela berkata dia akan meninggalkan perkara itu kepada budi bicara hakim, sementara juga mengakui perlunya Zahid terlibat dalam perkara tersebut.

“Saya fikir ia hanya adil bahawa orang yang dituduh dibenarkan untuk membantu dalam pembentukan Kabinet. Ini demi negara dan kita semua terlibat secara lngsung atau pun tidak, “katanya.

Hakim Mahkamah Tinggi Collin Lawrence Sequerah kemudian membiarkan perbicaraan itu ditangguhkan hingga esok:

“Selepas mempertimbangkan sebab-sebab yang diberikan, permohonan untuk penangguhan perbicaraan untuk hari ini dibenarkan.”

Selepas hakim membenarkan percubaan hari ini ditangguhkan, peguam Zahid mengucapkan terima kasih kepada hakim sementara Zahid sendiri berdiri dari dok untuk membungkuk sebagai tanda terima kasih.

Hishyam mengesahkan kepada mahkamah bahawa mereka hanya meminta perbicaraan ditangguhkan hari ini, dan perbicaraan Zahid akan berlangsung esok.

Mahkamah Tinggi sebelum ini menetapkan 2 Mac (hari ini), 3, 6, 23 hingga 25, 13 hingga 16 April, 27 hingga 30 April, 12-15 Mei, 15-15 Jun, 22 Jun hingga 25 Jun sebagai tarikh percubaan untuk kes Zahid .

Perbicaraan Zahid melibatkan 47 pertuduhan yang berkaitan dengan cubaan rasuah, pelanggaran amanah jenayah dan pengubahan wang haram.

Zahid adalah pemimpin Umno, yang kini menjadi sebahagian daripada kerajaan persekutuan di bawah gabungan baru Perikatan Nasional yang menyokong Muhyiddin untuk jawatan Perdana Menteri.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.