TERKINI
Politik

PAS akui tidak boleh hapus PTPTN

March 3, 2020 7:45 pm – Zairi Lee

KUALA LUMPUR, 3 Mac – Seorang pemimpin PAS mengakui hari ini bahawa parti itu tidak akan dapat menghapuskan hutang PTPTN seperti yang dijanjikan dalam manifesto pilihan raya umum ke-14.

Sinar Harian memetik Naib Presiden PAS Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata parti Islam hanya berjanji untuk berbuat demikian sekiranya ia mampu membentuk kerajaan persekutuan sendiri, bukan sebagai sebahagian daripada gabungan seperti sekarang.

“Ini adalah [Perikatan Nasional], bukan kerajaan PAS. Harus diingat, manifesto (mengatakan) jika kita adalah kerajaan, tetapi sekarang kita adalah kerajaan Perikatan Nasional.

“Kami hanya sebahagian daripadanya. ia berbeza daripada Pakatan Harapan. Jika kita adalah kerajaan, kita akan mempunyai kerusi dan sebagainya, ia akan berbeza, “katanya kepada harian Melayu.

Pada 2018, PAS berjanji untuk memansuhkan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) dan membuang hutang terkumpul peminjam PTPTN pinjaman persekutuan yang sedia ada sebagai sebahagian daripada manifesto untuk pilihan raya umum ke-14.

Presiden PAS Datuk Abdul Hadi Awang berkata hutang PTPTN akan diimbangi oleh kerajaan persekutuan yang tidak akan ada kebocoran.

Kerajaan campuran yang dipanggil Perikatan Nasional dibentuk selepas Parti Pribumi Bersatu Malaysia Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin bergabung dengan bekas musuh PAS dan Umno, yang disokong oleh Parti Bersatu Rakyat Sabah, MCA dan MIC.

Ini menyaksikan PAS memasuki kerajaan persekutuan buat kali pertama sejak 1974 apabila ia dikeluarkan dari Barisan Nasional pada tahun 1977.

Namun, Mohd Amar berharap pentadbiran baru akan memberi tumpuan kepada menangani masalah ekonomi yang dihadapi negara.

Mengulas mengenai keadaan politik semasa, Mohd Amar mengulas bahawa parti itu berharap dapat melihat perubahan pentadbiran di beberapa negeri seperti Perak, Kedah dan Negeri Sembilan.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.