TERKINI
KEWANGAN TEKNOLOGI

Bank konvensional akan hilang berbilion ‘untung yuran’

March 11, 2020 3:29 pm – Zairi Lee

NEW YORK (11 Mac): Bank-bank besar berisiko kehilangan pendapatan runcit yang berbilion ringgit kerana mereka menghadapi peningkatan tekanan pengawalseliaan dan persaingan yang semakin meningkat dari pemain Fintech (Financial Technology) baru yang menawarkan perkhidmatan tanpa bayaran, kata Accenture Plc pada hari Rabu.

Hasil kajian yang diperolehi dari bank-bank di 12 pasaran di seluruh dunia, bayaran overdraf atau bayaran lain untuk perkhidmatan seperti pembayaran rentas sempadan dan urus niaga asing akan berkurangan sebanyak 5% dalam tempoh tiga hingga lima tahun akan datang, katanya dalam satu kajian.

Penyelidikan ini berdasarkan analisis kuantitatif menyeluruh hasil bank di 12 negara, termasuk Amerika Syarikat, United Kingdom, Australia dan Hong Kong dan tinjauan terhadap hampir 15,000 pelanggan bank.

Ia bermula sebagai permulaan berteknologi tinggi untuk mendapatkan bahagian pasaran dari bank-bank besar dengan menawarkan pelbagai perkhidmatan kewangan, termasuk menyemak akaun dan pemindahan wang antarabangsa dengan bayaran yang lebih rendah atau tidak mengenakan langsung yuran.

Di Amerika Syarikat, misalnya, bank digital Chime menawarkan overdraf tanpa bayaran sehingga $ 100, manakala Revolut yang berpusat di London membolehkan pengguna memindahkan wang ke luar negara pada kadar pertukaran antara bank.

“Bank-bank digital ini bertindak sebagai pemangkin untuk memaksa industri untuk berubah,” kata Alan McIntyre, ketua global perbankan Accenture. Bank tidak akan dapat bergantung kepada pendapatan berasaskan yuran yang tidak telus seperti yang telah dilakukan pada masa lalu, katanya.

Laporan itu juga berkata pendapatan bank mungkin mengecil kerana pengawal selia mula mendapat mandat untuk lebih berstruktur bagi yuran yang lebih mudah untuk melindungi pengguna.

Kajian itu menunjukkan bahawa bank-bank menggunakan teknologi seperti kecerdasan buatan (Artificial Intelligent) dan analisis ramalan untuk mendapatkan lebih banyak kepercayaan pelanggan mereka dan menangkap lebih banyak pertumbuhan pendapatan.

Sebagai contoh, bank boleh menggunakan analisis ramalan untuk memberi nasihat mengenai pilihan pembayaran yang akan menghasilkan lebih banyak ganjaran, katanya. Lebih separuh daripada pengguna yang dibanci berkata mereka akan membayar yuran untuk perkhidmatan tambahan yang berkaitan yang diberikan maklumat oleh bank mereka.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.