TERKINI
Undang-Undang

Rosmah suruh cepat

March 11, 2020 3:08 pm – Aliff

KUALA LUMPUR (11 Mac): Bekas Ketua Setiausaha Kementerian Pelajaran Datuk Seri Alias ​​Ahmad diminta oleh Datin Seri Rosmah Mansor untuk mempercepatkan proses melepaskan bayaran pendahuluan kepada Jepak Holdings Sdn Bhd.

Menurut Alias, Rosmah telah mendesaknya secara langsung selepas mesyuarat Yayasan Permata yang kedua-duanya hadir.

“Datin Seri Rosmah telah bertanya saya mengenai status pembayaran lanjut yang akan dibuat kepada Jepak dan bila ia akan dilakukan kerana syarikat itu tidak dapat melaksanakan projek itu sehingga mereka menerima wang itu,” kata Alias ​​kepada Mahkamah Tinggi hari ini.

Alias ​​adalah saksi pendakwaan ke-12 yang akan dipanggil dalam perbicaraan Rosmah, yang memasuki hari ke-13 hari ini.

Beliau mengambil alih jawatan setiausaha pendidikan selepas Tan Sri Madinah Mohamed bersara dari kedudukan pada September 2016.

Saksi itu berkata dia tidak ingat tarikh perbualan mereka, namun beliau yakin ia berlaku sebelum menandatangani kontrak rasmi – yang melantik Jepak untuk memasang sistem hibrid solar di 369 buah sekolah pada 20 Jun 2017.

“Datin Seri Rosmah juga bertanya kepada saya apabila kontrak itu akan ditandatangani dan sama ada ia tergesa-gesa kerana selagi kontrak itu tidak ditandatangani, bayaran kemajuan juga tidak dapat dibuat. Saya memberitahunya bahawa Jepak belum menyelesaikan draf kontrak untuk diperiksa oleh kementerian. Perbualan kami berakhir di sana kerana saya minta maafkan diri saya, “kata saksi itu.

Menurut saksi, dia mengambil desakan Rosmah dengan serius kerana beliau adalah isteri Perdana Menteri ketika itu, Datuk Seri Najib Razak.

Rosmah, sendiri tiada kedudukan rasmi dalam kerajaan, yang ditegaskan oleh Timbalan Pendakwa Raya Datuk Seri Gopal Sri Ram dalam kenyataan pembukaannya pada permulaan perbicaraan rasuahnya.

Alias ​​kemudian mengarahkan pegawainya untuk mencari penyelesaian untuk menyelesaikan isu-isu yang berkaitan dengan permintaan Jepak untuk bayaran lanjutan, pembayaran progres dan penyediaan kontrak.

Semalam, bekas Setiausaha Pengurusan Aset Kementerian Pendidikan, Kamaruddin Abdullah, saksi pendakwaan ke-11, memberi keterangan bahawa pada bulan Februari 2017, Jepak telah meminta bayaran lebih tinggi sebanyak RM130 juta untuk memulakan projek hibrid solar.

Jepak juga kemudian meminta bayaran sejumlah RM64 juta untuk kerja-kerja yang dilakukan antara Januari hingga April 2017.

Rosmah menghadapi tuduhan meminta RM187.5 juta daripada pengarah urusan Jepak Saidi Abang Samsudin antara Januari dan April 2016, dan didakwa menerima RM5 juta dan RM1.5 juta pada 2016 dan 2017.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.