TERKINI
Undang-Undang

Rumah Jho Low di Amerika RM175.69 juta dijual

March 22, 2020 3:11 pm – Arman Danial

KUALA LUMPUR (21 Mac): Selepas berada hampir setahun di pasaran, sebuah rumah mewah di puncak bukit Hollywood yang dibeli oleh Low Taek Jho (Jho Low) untuk rekod bernilai US $ 38.98 juta (RM175.69 juta) pada November 2012, akhirnya dijual – dengan nilai AS $ 18.5 juta, lapor Los Angeles Times.

Harta itu, yang terletak di Birds Street, telah dibeli oleh penyangak itu dengan dana haram dari 1Malaysia Development Bhd, menurut Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat.

Menurut laporan itu, rumah itu terletak di dalam sebilangan besar kawasan yang luas; jalan masuk yang panjang membawa kepada rumah kira-kira 13,000 kaki persegi yang mengandungi enam bilik tidur, garaj kaca yang boleh memuat sehingga empat kereta, kompleks spa, kolam renang, dan sebuah rumah penjaga.

Bloomberg melaporkan bahawa rumah itu berada dalam keadaan yang hutang tinggi, dengan dokumen mahkamah menunjukkan bahawa ia akan menanggung kos insurans, penyelenggaraan dan cukai sebanyak US $ 690,000 setahun.

Ia pada asalnya disenaraikan untuk US $ 24.5 juta oleh pihak berkuasa persekutuan Amerika Syarikat, dengan hasil dari penjualan akan dihantar pulang ke Malaysia, melaporkan Variety.

Rumah itu merupakan salah satu daripada banyak aset yang dibeli dengan wang yang dicuri dari dana yang diburu – termasuk pembelian lain yang lebih ketara termasuk ekuiti kapal layar US $ 250 juta Equanimity (dinamakan semula Tranquilty selepas ia dibeli oleh Genting Malaysia Bhd untuk US $ 126 juta), jet Bombardier yang kini ditahan di lapangan terbang Seletar Singapura, lebih AS $ 100 juta dalam karya seni mahal seperti hasil karya Pablo Picasso dan Jean-Michel Basquiat, dan lebih $ 100 juta untuk membiayai ‘The Wolf of Wall Street’, sebuah filem yang dihasilkan oleh Riza Aziz, anak tiri bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Mereka semua menghadapi pertuduhan berhubung dengan 1MDB dan dakwaan penggelapan dananya.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.