TERKINI
BIZ HARTANAH

Rebat pada peniaga Sunway

March 23, 2020 2:51 pm – Kamal Hafiz

KUALA LUMPUR (23 Mac): Sunway Malls, bahagian peruncitan Sunway Group Bhd, menawarkan peruntukan RM20 juta percuma kepada peruncit untuk tempoh pesanan kawalan gerakan 14 hari (MCO).

Kumpulan mal juga akan mengambil langkah-langkah untuk mengurangkan kawalan kredit untuk peruncit dalam tempoh yang sukar ini, katanya.

Peruncit yang mendapat manfaat daripada tawaran percuma ini termasuk kedai di bawah Sunway Pyramid, Sunway Velocity, Sunway Carnival, Sunway Putra, Sunway Big Runcit Park, Sunway Giza dan Sunway Citrine.

Ketua Pegawai Eksekutif Sunway Malls dan Taman Tema, HC Chan, berkata Sunway Malls telah mengambil berat tentang kesan terhadap peruncit kerana pemberhentian perniagaan mandatori selama 14 hari.

Bagi peruncit, termasuk fesyen, perabot rumah, hiburan dan cuti rekreasi, keadaan semasa meletakkan masalah yang besar terhadap pendapatan dan aliran tunai, katanya.

“Sedangkan Sunway Malls menyokong keputusan kerajaan Malaysia mengenai perintah kawalan pergerakan sebagai keutamaan negara untuk membanteras wabak virus dan melindungi keselamatan masyarakat; kumpulan kami juga percaya bahawa kemampanan jangka panjang rakan perniagaannya juga merupakan aspek penting.

“Skala global wabak ini yang tidak pernah berlaku sebelum ini dan akan tamat tidak lama lagi. Pada masa-masa seperti ini, semua orang kehilangan sumber pendapatan. Setiap daripada kita mempunyai tanggungjawab dan berkongsi kepayahan. Pemberian ini dijangka membawa sedikit keselesaan dan pelepasan tertentu kepada peruncit yang terjejas oleh Sunway Malls, “kata Chan.

Beliau berkata Sunway Malls masih memantau keadaan dengan teliti dan mengkaji perkembangan semasa.

Isnin lalu, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakkan dari 18 Mac hingga 31 Mac untuk membantu membendung penyebaran virus Covid-19.

Peruncit terus merayu untuk rebat sewa, peruncit terus merayu kepada Perdana Menteri untuk menangani perkara yang berkaitan dengan kos menjalankan perniagaan di tengah-tengah pembendungan Covid-19.

Menurut sumber, cadangan telah dibuat minggu lalu kepada perdana menteri yang termasuk menarik kepada tuan tanah dan pusat perbelanjaan untuk bayaran sewa dan perkhidmatan percuma selama MCO 14 hari.

“Terdapat juga rayuan kepada tuan-tuan tanah atas dasar belas kasihan 50% rebat sewa selama enam bulan kepada peruncit yang terjejas.

“Para peruncit juga mengemukakan rayuan mereka kepada kerajaan untuk menyokong peruncit untuk membayar gaji pekerja / pekerja semasa lockdown,” kata sumber runcit kepada The Edge Financial Daily.

Rayuan timbul apabila pengunjung di pusat membeli-belah jatuh, mengurangkan permintaan dalam perdagangan runcit yang tidak penting.

Persatuan runcit di negara ini – mulai seawal bulan lalu – telah menarik bagi pusat membeli-belah dan tuan-tuan tanah dan pemilik premis untuk memberi rebat sewa sehingga 50% untuk tempoh enam bulan akan datang untuk membolehkan peruncit pulih dari kesan wabak itu.

Permintaan rebat, kata peruncit, sama seperti apa yang telah dilakukan oleh pusat membeli-belah dan tuan-tuan tanah bagi penyewa mereka di Hong Kong dan Singapura ketika Covid-19 pertama melanda.

Persatuan runcit berkata pada bulan Februari bahawa banyak ahli telah melaporkan jualan menjatuhkan sebanyak 50%, dengan beberapa jangkaan pendapatan menurun sebanyak lebih daripada 80% dalam tempoh tiga bulan akan datang.

“Data ini adalah sebelum MCO. Sudah tentu, pendapatan akan dipukul lebih banyak lagi dengan MCO di tempat sekarang, “kata seorang peruncit.

Data China yang dikeluarkan pada Isnin lepas menunjukkan jualan runcit dalam ekonomi kedua terbesar dunia mencecah 20.5% dalam tempoh dua bulan pertama tahun ini. Sementara itu, data menunjukkan bahawa jualan dalam talian kekal stabil – merosot 3% tahun ke tahun – apabila pengguna beralih ke perkhidmatan dalam talian sambil tinggal di dalam rumah untuk menjauhkan diri daripada Covid-19.

Sementara itu, pada peruncit yang meminta rebat sewa serupa dengan Hong Kong dan Singapura, pengarah eksekutif di sebuah syarikat tersenarai yang memiliki sebuah pusat membeli-belah di Semenanjung Malaysia memandangkan kadar sewa di Malaysia jauh lebih rendah daripada kadar di Hong Kong dan Singapura.

“Ia sukar untuk dibandingkan kerana pasaran sewa mall tidak sama,” katanya.

Sementara itu, seorang pengarah jenama runcit tempatan yang mempunyai kedai-kedai di Malaysia dan Singapura berkongsi biasanya pusat membeli-belah mengambil kira-kira 20% daripada jumlah kos di sini di Malaysia.

“Di Singapura, kos sewa mall boleh dianggarkan kira-kira 35% hingga 40% daripada jumlah kos,” katanya.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.