TERKINI
BIZ kesihatan KEWANGAN

Lebih separuh staf bank bekerja dari rumah

March 24, 2020 1:27 pm – Zulkiflee Azmee

KUALA LUMPUR: Di bawah perintah kawalan pergerakan semasa (MCO), perkhidmatan perbankan dibuka kerana ia merupakan perkhidmatan penting. Oleh itu, kakitangan perbankan masih ke pejabat.

Untuk mengehadkan risiko pendedahan kakitangan terhadap jangkitan, bank-bank yang The Edge Financial Daily mendapatkan data mengatakan bahawa mereka telah mengaturkan lebih dari separuh kakitangan mereka untuk bekerja dari rumah. Dan rancangannya adalah untuk mengalihkan lebih banyak fungsi dari bank, jika mungkin.

Bank Negara Malaysia juga menasihati dalam satu kenyataan pada hari Sabtu bahawa “semua kakitangan yang terlibat dalam fungsi tidak kritikal harus bekerja dari rumah sementara kakitangan terlibat dalam fungsi kritikal, tetapi pembekalnya mempunyai keupayaan kerja akses jauh juga digalakkan untuk bekerja dari rumah.”

Malayan Banking Bhd, dalam jawapan bertulis, berkata bahawa pada hari ini, 75% daripada pekerjanya bekerja dari rumah manakala 25% masih berada di tempat. Sebenarnya, ia telah mengeluarkan kelulusan dengan lebih daripada 40% kakitangannya untuk bekerja dari rumah dari hari pertama MCO Rabu lepas.

Begitu juga, Standard Chartered, dalam jawapan e-mel, berkata lebih dua pertiga daripada pekerjanya sudah bekerja dari rumah, dengan operasi berpecah yang dilaksanakan untuk fungsi kritikal. “Selaras dengan garis panduan kerajaan, cawangan kami kekal terbuka tetapi dikendalikan oleh bilangan pekerja yang minimum. Waktu pembukaan cawangan kami juga telah dikurangkan, beroperasi dari jam 9.30 pagi hingga 3 petang dari hari Isnin hingga Jumaat, “tambahnya.

Apabila dihubungi, CIMB Group Holdings Bhd berkata, sejak bermulanya MCO, mengaktifkan pelan kesinambungan perniagaannya dengan melaksanakan langkah-langkah yang termasuk operasi berpecah untuk kedua-dua operasi kritikal dan tidak kritikal untuk memastikan semua perkhidmatan perbankan tetap beroperasi dan selamat. Di bawah aturan ini, lebih daripada separuh kakitangan CIMB bekerja dari rumah. Mereka yang bekerja di luar tapak dihubungkan melalui infrastruktur VPN CIMB untuk memastikan keselamatan rangkaian.

RHB Bank Bhd juga tidak mengambil apa-apa risiko yang tidak wajar dengan kesihatan pekerja dan mempunyai lebih daripada separuh tenaga kerjanya bekerja dari rumah. “Kami menjangkakan sekurang-kurangnya 70% daripada tenaga kerja kita bekerja dari rumah pada pertengahan minggu ini kerana kita menilai jumlah urus niaga melalui sistem dan rangkaian kita,” katanya, sambil menambah bahawa cawangannya, dengan pengecualian kedua-dua Kuching, akan beroperasi pada waktu pembukaan yang dikurangkan sehingga berakhirnya tempoh MCO.

OCBC Bank (Malaysia) Bhd juga berkongsi bahawa bank telah membuat pengaturan kerja dari rumah yang sama untuk kakitangannya. “Kami gembira untuk mengatakan bahawa lebih separuh daripada tenaga kerja kami telah digerakkan untuk bekerja dari rumah dan mereka yang berada dalam fungsi yang tidak penting telah diminta untuk tinggal di rumah. Bank mengkaji semula keperluan operasinya setiap hari untuk mengurangkan jumlah pekerja yang perlu menyediakan perkhidmatan di tempat, “kata ketua sumber manusia Kok Lai Ching.

Sementara itu, Alliance Bank Malaysia Bhd berkata ia telah memulakan operasi berpecah untuk fungsi kritikal sebelum MCO dilaksanakan, dan terus melakukan secara progresif dengan tenaga kerja yang tidak kritikal. “Hari ini, kira-kira 50% daripada tenaga kerja kami bekerja dari rumah. Mereka melakukannya menggunakan akses VPN yang disulitkan untuk mengakses fail yang mereka perlukan untuk melaksanakan peranan mereka. Kami juga menjalankan semua mesyuarat dalaman dan luaran kami melalui persidangan video, “katanya.

Secara berasingan, CIMB mengeluarkan kenyataan awal semalam untuk mengatakan bahawa dua kakitangannya di Negeri Sembilan telah diuji positif untuk Covid-19. Kedua-dua pekerja yang berpangkalan di cawangan Jalan Dato Bandar Tunggal di Seremban, baru-baru ini mengadakan lawatan peribadi ke Indonesia dan dikuarantin di rumah mereka ketika pulang ke Malaysia Khamis lepas. Mereka sedang dirawat di hospital kerajaan. Cawangan kini ditutup buat sementara untuk kemudahan sanitasi dan pembersihan yang mendalam.

Sementara itu, RHB juga mengumumkan penutupan sementara dua cawangan di Kuching, Sarawak – satu di cawangan Yung Kong dan cawangan Islam RHB di Jalan Satok. Ini kerana dua orang pekerja di sana – satu di setiap cawangan – adalah ahli keluarga terdekat dua mangsa yang telah tewas kepada Covid-19. Kedua-duanya kini berada di bawah kuarantin sendiri.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.